MATIČNA MLIJEČ

Najprije, matična je mliječ prebogat izvor minerala, vitamina, proteina i enzima. Sastojci u njoj u takvom su omjeru i količini da čine dragocjen biostimulator organizma. Matična mliječ je jedini prirodni izvor acetilkolina u čistom obliku – iznimno važnog neurotransmitera. Ona je i prirodni anabolik. Posebnost je da sadrži želatinu – značajnu aminokiselinu, sastojak kolagena, tvari koja starenje organizma čini vidljivim.

Sastojci:

Matična mliječ sadrži vitamine A, B, C, D i E, s posebno visokom koncentracijom vitamina B5 (pantotenske kiseline), i vitamina B6. Sadrži čak 18 vrsta aminokiselina, i mnoge tvari koje sprječavaju razvoj bakterija i virusa. Bjelančevine u matičnoj mliječi pak, sadrže većinu aminokiselina, među kojima je osam nezamjenjivih – valin, leucin, izoleucin, treonin, metionin, fenilalanin, triptofan i lizin.

Djelovanje:
· neurotransmiter (acetilkolin) iz matične mliječi, omogućuje u organizmu prijenos impulsa među nervnim stanicama, a time doprinosi razvoju mozga i pamćenja;
· kao prirodni anabolik, matična mliječ pomaže prevladavanje slabosti uslijed bolesti ili starosti, usto daje iznenađujuće i trajne efekte pri liječenju različitih bolesti – posljedice sklerotičnih i klimakteričnih procesa;
· istraživanja potvrđuju da matična mliječ (i drugi pčelinji proizvodi) zaustavljaju rast tumora, učinkoviti su protiv dobroćudnih cisti, i umanjuju tegobe prouzročene kemoterapijom;
· nedvojbeno: matična mliječ čuva zdravlje kostiju i stimulira živčani sustav, ublažuje stres, spolnu nemoć i nesanicu;
· zahvaljujući svojstvu prirodnog antibiotika, matična je mliječ učinkovita protiv bakterija i gljivica;
· svojim diuretskim djelovanjem pomaže normaliziranje rada crijeva;
· odlično je sredstvo za jačanje imuniteta;
· posebno je korisno matičnu mliječ uzimati u svrhu prevencije ususret pojavi gripe i prehlade;
· matična mliječ osjetno jača imunitet, djeluje vrlo povoljno protiv bronhijalne astme, bolesti jetre, prijeloma kostiju i kožnih bolesti;
· provjereno, matična mliječ izaziva osjećaj zadovoljstva, energije, oporavka od malaksalosti, poboljšava tijek;
· s matičnom se mliječi povećava imunobiološka reaktivnost organizma i potiče zaštitna funkcija fagocita.
· kako aktivne komponente matične mliječi spadaju u hormone, njoj se pripisuju ljekovita svojstva u liječenju neuropsihoza, jer ima biološki utjecaj na funkciju nadbubrežne žlijezde;
· napokon, matična mliječ potiče rast novorođenčadi, ženama pak olakšava trudnoću i klimaks

Unatoč tolikim korisnim tvarima, matična mliječ, istina, još uvijek ima izvjesnu količinu znanosti nepoznatih sastojaka.

Upozorili bismo da matičnu mliječ ne smiju uzimati osobe s kakvim transplantiranim organom, jer ga imunostimulirajuće djelovanje mliječi može odbaciti.
———————————————————————–

CVJETNI PRAH

Cvjetni je prah jedna od rijetkih prirodnih namirnica koja se ne može proizvesti u laboratoriju. Sadrži sve hranjive tvari nužne za rast i razvoj organizma, a neke tvari u njemu čine ga prirodnim antioksidansom.

Sastojci:
Cvjetni je prah vrlo bogatog sastava. Sadrži vodu (20-30%), bjelančevine (7-40%), masti (1-5%), ugljikohidrate (20-40%), minerale (1-7%), vitamine, polifenole, enzime, nukleinske kiseline, hormone (fitosterole) i druge tvari. Udio pojedinih supstanci uglavnom ovisi o biljnom porijeklu, ali i o klimatskim, zemljišnim i geografskim uvjetima, odnosno o cvjetanju i čuvanju.

O ljekovitosti cvjetnog praha oglašavale su se i popularizirale ga znamenite ličnosti, koje su ga istodobno preporučivale kao zdravu namirnicu. Među inim – starogrčki matematičar i filozof Pitagora, antički liječnik Hipokrat, kao i rimski pisac Plinije Stariji, autor „Prirodoslovlja“, enciklopedijskog djela u 37 knjiga.
U apiterapiji pak, primjena cvjetnog praha ima dugu povijest. Spominje se u Bibliji i drugim religijskim knjigama, u starim kineskim i egipatskim zapisima. U kineskoj se narodnoj medicini smatra energetskim i hranjivim tonikom.

Djelovanje:
· cvjetni prah, kao prirodni oksidans, neutralizira slobodne radikale, koji u našem organizmu nastaju uslijed izlaganja zračenju, otrovima i drugim snažnim fizikalnim i emotivnim stresovima.
· prema nekim istraživačima, cvjetni prah ima estrogensko djelovanje (učinak ženskog hormona estrogena), jer sadrži mnogo fitosterola (biljnog hormona), otud i mišljenje da ženama olakšava predmenstrualne tegobe, ublažava menstruacijske bolove i normalizira ciklus;
· mješavina fermentiranog i prirodnog cvjetnog praha, te matične mliječi, može pomoći kod simptoma menopauze (glavobolje, inkontinencije).

Terapijska svojstva pogodna su za:
· kronične crijevne bolesti;
· psihičke bolesti;
· prostatitis;
· anemiju.
—————————————————————————————

PROPOLIS

Smolastu smjesu, zvanu propolis, pčele prikupljaju sa pupoljaka stabala, iz biljnih sokova, bolje reći iz biljnih izvora. Propolis je najistraživaniji pčelinji proizvod. Sadašnji naziv, propolis, koristi se širom svijeta. Propolis sadrži preko 60 prirodnih supstanci, ali još uvijek nije u potpunosti istražen. Kao lijek poznat je od antičkih vremena. Aristotel ga spominje u “Priči (govoru) životinja”; zaključuje da je pogodan za liječenje kožnih ozljeda, rana i infekcija.

Sastojci:
U propolisu ima 55% smola, 30% voska, 10% eteričnih ulja i 5% peludi; potom vitamina E i B, željeza, cinka, enzima, organske kiseline…

Djelovanje:
· brojne studije potvrđuju efikasnost propolisa protiv bakterija, gljivica, virusa i upala, te da ima anestetički, antioksidacijski i antitumorski učinak.
· posebnost je propolisa da bakterije u odnosu na njega ne razvijaju otpornost, i da nema štetnih popratnih pojava, što je mana sintetskih antibiotika.
· propolis suzbija viruse gripe i herpesa;
· preventivno djeluje glede upale grla i parodontoze, a učinkovit je u smirivanju otoka od zubobolje;
· iznimni rezultati s propolisom postižu se u liječenju infekcija, opeklina, otvorenih rana i čireva u probavnom sustavu;
· redovitim uzimanjem propolisa jačamo obrambenu sposobnost imunološkog sustava, a k tome, propolis stimulira stvaranje novih stanica i regeneraciju oštećenog tkiva;
· kao vrhunski aktivni biostimulator, propolis doprinosi poboljšanju kompletnog stanja organizma, normalizaciji metabolizma i imuniteta.
· propolis ima protuvirusno, protubakterijsko i protugljivično svojstvo, a od velike je pomoći u prevladavanju anemije, teškoća s respiratornim sustavom, infekcija probavnog trakta, i mnogih drugih zdravstvenih teškoća;
· ženama, posebno zanimljivo je svojstvo propolisa da zaustavlja rast jednostaničnog parazita Trichomonas vaginalis, uzročnika upale njihova spolnog organa, i mokraćovoda u muškaraca;
· zahvaljujući antibakterijskom i protugljivičnom svojstvu – poticanju brže regeneracije tkiva – propolis ima široku primjenu u kozmetici;
· Kao snažan antioksidans, propolis je učinkovit protiv slobodnih radikala, koje se smatra uzročnicima mnogih, pa i najtežih bolesti, poput ateroskleroze, sive mrene (katarakte), Parkinsonove i Alzheimerove bolesti.
———————————————————————–

VRBOVICA

(Epilobium parviflorum)
Vrbovica je trajna biljka, s uspravnom, okruglom, nerazgranatom stabljikom, koja naraste i do 100 cm. Listovi su joj dugi, jajastog oblika, zašiljeni na vrhu. Cvijet, s četiri latice, bijelo-ružičaste je i crvene boje. Plod je nalik tobolcu, dugog i uskog oblika. Prirodni je adstrigent, antibakterik, antiinflamatorik, antikarcinomik, antiseptik, diuretik i mucilaginoz.

Djelovanje:
· vrbovica djeluje protuupalno, doprinosi smanjenju edema prostate, smanjuje tegobe s mokrenjem, i suzbija uvećanje prostate u početnom stadiju;
· vrbovica doprinosi liječenju bolesti bubrega, bolesti mjehura, bakterijske upale mjehura i mokraćnih kanala, ženskih bolesti, bolesti kože, čireva i čirića – u ustima i grlu, te bolesti respiratornih organa.
—————————————————————————————

MAJČINA DUŠICA

(Thymus serpyllum)
Majčina je dušica trajna, grmasta, jako aromatična biljka, visoka tridesetak cm. Drugi nazivi: babja dušica, dušica, vrisak, divlji bosiljak, tamjanika, materinka, papric, bukovica, vreskovina, poponak, čabrac.
Suvremena je znanost dokazala prisutnost niza ljekovitih tvari u majčinoj dušici, koje posve opravdavaju njenu upotrebu. Među njima su najvažnija eterična ulja, timol, karvakrol, gorke tvari, flavoni.
Majčina dušica je od velike pomoći u hladnim i vlažnim jesenjim danima, kada začeste prehlade i virusna gripa.

Djelovanje:
· olakšava iskašljavanje, umiruje kašalj;
· potiče menstruaciju;
· ublažuje migrene;
ublažuje tegobe s bubrezima, anemijom, nesanicom i reumom.

—————————————————————————————

MATIČNJAK

Matičnjak (Melissa officinalis), vrsta je trajne biljke iz roda Lamiaceae, s prirodnim staništem u južnoj Europi i Mediteranu. Raste u visinu 70 do 150 cm. Listovi joj oslobađaju blagi miris nalik limunovom, odnosno mirisu metvice. Krajem ljeta na biljci se pojavljuju mali, bijeli cvjetovi, puni nektara, tako privlačnog pčelama. Otud i latinski naziv Melissa (grč. pčela).
Listovi matičnjaka sadrže 4-7 % derivata hidroksicimetne kiseline, ponajprije ružmarinske kiseline (takozvanih labiatenskih trijeslovina), ali i klorogensku kiselinu, kavenu kiselinu.
Listovi sadrže i eterično ulje – od 0,05 do 0,3 %, kod uzgojnih vrsta i do 0,8 % . Sastav ulja ovisi o mjestu rasta, klimi, vremenu ubiranja listova, kao i o starosti biljke. Ostali su sastojci gorke tvari, smola, sluz, glukozidi, saponini i timol. U svježoj biljci ima i do 253,0 mg /100 g vitamina C.

Djelovanje:
· ekstrakt matičnjaka ima antibakterijska, antivirusna i umirujuća svojstva;
· matičnjak smiruje grčeve, regulira probavu, jača i okrepljuje srce, smiruje migrene, uklanja smetnje u probavi, i jača živce.
—————————————————————————————

PAPRENA METVICA

(Mentha x piperita)
Paprena metvica je hibrid vrsta Mentha aquatica i M. spicata. Uzgaja se nekoliko varijeteta i formi: varijetet officinalis forma rubescens (Mitcham), varijetet officinalis forma palescens (bijela), varijetet sylvestris forma rubescens i varijetet vulgaris.
Metvica je u narodu znana još i kao nana, paprena metvica, menta, pepermint. Postoji preko 250 vrsta metvica. Najpoznatije su klasasta i paprena metvica.
Smatra se da je metvica porijeklom s Dalekog istoka, a koristi se barem 10.000 godina. Jedno od primarnih svojstava metvice jest ublažavanje stresa. Ona sadrži veće količine triptofana, od kojeg nastaje serotonin, koji u nama podiže raspoloženje.

Djelovanje:
· metvica je učinkovita protiv glavobolje i želučanih tegoba, prouzročenih stresom;
· čaj prije spavanja umirujuće djeluje na organizam, s njim je lakše usnuti;
· Vitamini A, C i više aktivnih tvari u metvici, poput ružmarinske kiseline, doprinose jačanju otpornosti organizma na upale i infekcije;
· Metvica smanjuje intenzitet prehlade i suhog kašlja, neutralizira slobodne radikale i sprječava proizvodnju tvari koje potiču upale.